5 gyógyító gyümölcs, aminek most van a szezonja

A nyár számtalan előnye közé tartozik a rengeteg hazai gyümölcs, ami a rendelkezésünkre áll. Bár napjainkban már nem okoz gondot, ha télen kívánjuk meg az epret, de a napérlelte hazai gyümölcsöknek nem csak az íze, a vitamintartalmuk is sokkal magasabb.

Számos betegségre megelőző és gyógyító hatásuk van. Használjuk még ki a nyár végét, hogy egészségesebbek és szebbek legyünk télen is. Íme pár csodaszer, amit a sarki zöldségesben most megvehetsz.

egészséges gyümölcsök

Alma

Bár a C vitamintartalma alacsonyabb a citrusféléknél, így is jelentős. Az almának természetes vérnyomáscsökkentő hatása van. Magas antihisztamin tartalma miatt jó az allergiákra és segíti az asztmás betegeket is. Erős immunerősítő és gyulladáscsökkentő.

Segíti az emésztést és rákmegelőző hatása van. Megelőzi a fogszuvasodást és hozzájárul a szájüregi fertőzések kezeléséhez. Javítja az idegrendszer és az agy működését. Csökkenti az Alzheimer és a Parkinson kór kialakulásának a veszélyét, kialakult betegségeknél csökkenti az állapotromlást. Alacsony kalóriatartalma miatt kitűnő fogyókúrás étel.  

Körte

Sokan lebecsülik. pedig valójában szupergyümölcs. Védi a szívet, megelőzi az érrendszeri betegségeket. Gyulladás csökkentő hatása segít a torokgyulladás és a hangszálgyulladás esetén is. Rákellenes hatással bír, erősíti az immunrendszert.

Az emésztőrendszert nem csak serkenti, de segíti a bélflóra egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával elkerülhető a diverticulitis és a vastagbélrák is. Erősíti a csontokat, mérsékli a csontritkulást. Kitűnő fogyókúra esetén is, ráadásul teltségérzetet okoz.

Szilva

Bár a népi gyógyászatban természetes hashajtóként a legismertebb, de az anyagcsere elősegítésén túl számos adottsága van. Segít megőrizni a szemünk egészségét. Jótékony hatása van a bőrre és a nyálkahártyákra is. Véd a tüdőrák és a szövődményei ellen.

Lassítja az öregedés folyamatát és segít az Alzheimer kórban szenvedő betegeknek. Jótékonyan hat a szívre és az erekre. Csökkenti a csontritkulás rizikóját bizonyos mozgásszervi problémákat képes visszafordítani. Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, azonban a diéta alatt csak mérsékelt mennyiségben.

egészséges gyümölcsök

Őszibarack

Az őszibarack segíti az immunrendszerünket, valamint megelőzi az erek falán a lerakódásokat. Gyomorbántalmak esetén kifejezetten javallott, magas rosttartalma és könnyű emészthetősége miatt. Meglepő, de ez az édes gyümölcs segít megőrizni a fogaink egészségét is magas fluorid tartalma miatt. Emellett megszabadít a szájban található, fogszuvasodást okozó baktériumoktól.

Csökkenti a vérnyomást, a csontritkulást és a vesekő kialakulásának esélyét. Fogyókúrához kifejezetten javasolt, magas rost és kalciumtartalma miatt.

Paradicsom

Mit is kezdjünk a kakukktojással? Mert a paradicsom az a zöldség, ami tudományosan valójában gyümölcs. Érdekesség, hogy zöldséglétét 1983-ban jogilag igazolták. Ekkor az USA legfelsőbb bírósága kimondta, hogy nem a termés jellemzői, hanem a felhasználás módja számít. Igaz, a történet hátterében az állt, hogy egy kereskedő a paradicsom szállítmányára nem akarta kifizetni a zöldségekre kivetett vámot…

Az olaszok aranyalmának nevezik és a teljes neve a paradicsom almája volt a hazánkban. De én is zöldségnek hívom, megszoktuk már… De a gyógyító hatásai miatt joggal kapott helyet a listán.

A paradicsomnak magas a C-vitamin, és jelentős az A1-,B1-, B-2 és a K-vitamin tartalma. Védi a májat, gyógyítja a szervezetben lévő gyulladásos betegségeket, a reumát és a köszvényt is. Lassítja az öregedést. Ezen felül jó vesekő vagy epekő ellen is.

Gátolja a rákos sejtek kialakulását. Hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, szépítésében és a bőrön lévő foltok elhalványításában. A bőrnyugtató és a gyulladáscsökkentő hatása miatt a bőr nap általi leégését is gyógyítja. 

Jótékonyan hat a hajra és a fogakra is. Csökkenti a vérnyomást, javítja a látást. Segít megelőzni a depressziót. Mindez mellett kitűnően fogyaszt, de az étvágygerjesztő hatása miatt ritkábban alkalmazzák diétaként.

 A gyümölcsöknek nagyon magas a nyomelem és az ásványi anyag tartalma és még rengeteg hasznos hatóanyaggal rendelkeznek, mint például a flavonoidok. Ezért van minden gyümölcsnek betegség megelőző hatása. Ne költs télen gyógyszerekre. Használd ki még ezt az időszakot, hogy minél többet fogyassz belőlük!

family-vacation

Aqua-Palace élmények

Vízi wellness élményektől a még hűvösebb őszi idő sem foszthatja meg Vendégeinket. Csobbanjon, csúszdázzon a szomszédos Aqua-Palace komplexumában, a belépőket kedvező csomagajánlatunk tartalmazza. 25.900 Ft / fő / éj Részletek >

wellness-szolgaltatasok

AURORA PIHENTETŐ NAPOK

Gyere és kóstold meg a magyar ízvlágot pénteken, majd merülj el az olasz ínyencségek mámorában szombaton. Nem fogsz csalódni! 16.049 Ft / fő / éj Részletek >

Hasonló cikkek

Kövess minket Facebookon