A szaunázás néhány jótékony hatása

Azt már szinte mindenki hallotta, tudja, hogy nem csak lélekmelegítő, kellemes, hanem egészséges is szaunázni. De vajon pontosan milyen előnyei vannak a szaunázásnak? Összegyűjtöttük az öt legfontosabbat!

szauna-hatasai

Javítja a közérzetet, csökkenti stresszt!

Nem meglepő módon a szaunázók leggyakrabban a „stresszcsökkentést” említik a szaunázás első számú előnyeként. Ez azért fontos, mert tanulmányok szerint a betegségek többsége (például elég sok szív és érrendszeri megbetegedés) visszavezethető a stresszre. A rendszeres szaunázás pedig bizonyítottan javítja a szív- és érrendszer egészséget ezzel segít megelőzni komoly betegségeket.

A szaunázás segít regenerálódni

A szaunázás ellazítja az izmokat és enyhíti az – esetlegesen fennálló – izom vagy az ízületi fájdalmakat. A működése az, hogy a magas hőmérséklet hatására a szervezet endorfint szabadít fel. Eközben az erek kitágulnak, a vérkeringés fokozódik, ez pedig (akár edzés után is) segíti a regenerálódást, jobbá varázsolja a közérzetet.

A szaunázás méregtelenít

Kétféleképpen viszel a szervezetedbe méreganyagokat. Egyrészt úgy, hogy megeszed, megiszod őket. Másrészt akkor amikor megfogsz valamit, hozzáérsz valamilyen olyan tárgyhoz, amelyik „méreg” számunkra. (Vagy akár beszippantod).

Amikor szaunázol, a szauna melege miatt megemelkedik a testhőmérsékleted és azonnal izzadni kezdesz. Bár az izzadság majdnem 99%-a víz, a maradék 1% méreganyag (ilyen lehet az ólom, a réz, a cink, a nikkel, a higany) és amikor izzadsz a szaunában, ezek is eltávoznak a testedből! 

Jobban alszol majd

Ha rossz alvó vagy akkor íme a hír amire vártál! Kutatások kimutatták, hogy mélyebb, nyugodtabb alvást eredményezhet a szaunázás. Ennek több oka is van. Egyrészt az, hogy a szaunázás endorfin hormont szabadít fel a testedben, ami jót tehet a cirkadiám ritmusodnak. Másrészt „elfáradsz” a szaunázás közben és után és ez eredményezhet könnyebb (és ami a legfontosabb: pihentetőbb) alvást.

A szauna fogyaszt

Talán emlékszel még, régebben a pocakos férfiak annak a reményében ültek be a szaunába, hogy „fogyjanak kicsit”. És nem is tévedtek nagyot. Kimutatták, hogy egy közepesen edzett ember akár fél kilót is fogyhat egy szaunázás közben, azért, mert méregtelenít, izzad, távozik belőle a felesleges víz. Ha hosszú távon fontos számodra a fogyás a szaunázás lehet egy remek kiegészítője az edzéseknek.

Ha nálunk jársz, mindenképp próbáld ki a szauna élményeinket, a szauna szeánszot. 

family-vacation

Aqua-Palace élmények

Vízi wellness élményektől a még hűvösebb őszi idő sem foszthatja meg Vendégeinket. Csobbanjon, csúszdázzon a szomszédos Aqua-Palace komplexumában, a belépőket kedvező csomagajánlatunk tartalmazza. 25.900 Ft / fő / éj Részletek >

wellness-szolgaltatasok

AURORA PIHENTETŐ NAPOK

Gyere és kóstold meg a magyar ízvlágot pénteken, majd merülj el az olasz ínyencségek mámorában szombaton. Nem fogsz csalódni! 16.049 Ft / fő / éj Részletek >

Hasonló cikkek

Kövess minket Facebookon