Hidegvizes zuhany, vagy melegvizes fürdő?

A minap fültanúja voltam egy heves szócsatának, amelyben egy hölgy igyekezett a vonakodó barátnőjét meggyőzni arról, hogy kizárólag hideg vízben zuhanyozzon. Bár a beszéd igen buzdító volt, teljesen átéreztem a kelletlenséget is.

Valóban le kellene mondanunk a meleg fürdőkről? A fogvacogás gondolata engem is már-már tiltakozásra késztetett, de tény, hogy a hideg zuhanynak számos jó hatása van.

Igenis van középút

Tehát elsősorban szeretném leszögezni, hogy szó sincs semmilyen lemondásról. A testünkkel egyszerűen csodát tesz a víz. Bárhogyan is szoktunk fürdeni, szinte megújulunk. Vannak esetek amikor különösen jó hasznát vehetjük a megfelelő hőmérséklet megválasztásának. Ahogyan az lenni szokott, mindennek van előnye és hátránya is. 

Fürdés vagy zuhanyzás?

A fürdést manapság sokan tartják időpocsékolásnak és valóban, háromszor annyi vizet használunk egy kád feltöltésével, mint a zuhanyzással. Tehát ha csak a tisztálkodást vesszük alapul, abszolút befutó a zuhany. Gyors, energiatakarékos és higiénikus. 

kádfürdő

Amennyiben tehetjük, néha engedjük meg magunknak egy kis luxust. A túlpörgött hétköznapokban van az a szellemi terhelés és van olyan stresszes nap, amit nem tudunk egyszerűen elengedni. Nem érdemes álmatlanul forgolódni. Egyszerűen lazítsunk egy kád meleg vízben. Ha már ki kell ereszteni a gőzt add meg nyugodtan a módját. Használj illóolajokat, gyógynövényeket vagy fürdősót. Gyújts gyertyákat, ha ahhoz van kedved. Hidd el az a fél óra csodát tehet. 

Izomláz vagy gyulladásos folyamatok esetén a hideg vizes fürdő a varázsszer. Azért ebben a vízben 10 percnél nem ajánlatos többet tartózkodni. Nem mintha feltétlen ragaszkodnánk hozzá. Óvatosan bánjunk ezzel, ha nem vagyunk hozzászokva hidegsokk érheti a szervezetünket. Érdemesebb fokozatosan hűteni a vizet.

A hideg víz előnyei

A hideg zuhany is segíthet az enyhébb izomlázaknál. Csökkenti a kortizol szintet, ami egy stresszhormon. Tehát kitűnő a stressz hatásokkal szemben is. Emellett növeli a noradrenalint és a dopamint a testünkben, ami fokozza az éberségünket és a boldogságunkat. Ezzel akár a depresszió is kezelhető.

A hideg zuhany felgyorsítja a véráramlást, ezáltal javítja a keringésünket, erősíti az érfalakat, az immunrendszert, segít a bőrszárazság ellen és a hajunk is gyönyörű és egészséges lesz. 

A szakemberek 2-3 perces időtartamú zuhanyzást javasolnak, hogy kiaknázzuk az előnyeit, de ha nem bírjuk eddig a hideg vizet, elég egy perc is. Már ennyi idő után is számolhatunk a jótékony hatásokkal.

hideg vizes zuhany

Fontos, hogy ha betegek vagyunk, inkább kerüljük a hideg vizet. Az élénkítő hatása miatt nem javasolják közvetlen lefekvés előtt sem, mert megnehezíti a nyugodt pihenést.  

A meleg víz előnyei

A meleg víz enyhíti a feszültséget, ellazítja a merev izmokat és nyugtató hatása van. Az erek kitágulnak, ezért fokozza a vérkeringést és növeli a pulzusszámunkat. Javítja az érfalak rugalmasságát és növeli az oxigénfelvételt. Erősíti a szívet és csökkenti a vércukorszintet.

Testünkben az oxitocin hormon termelését fokozza, ezért enyhíti a szorongást és növeli a boldogságérzetet. Megfázás esetén képes a tünetek enyhítésére, a gőz tisztítja a légutakat.

Óvatosan a forró vízzel! A túl magas pulzusszám már megterhelő lehet a szervezetünknek, bizonyos betegségeknél veszélyes is lehet. Ezért úgy válasszunk hőfokot, amíg kellemesen érezzük magunkat. Sajnos minél melegebb a víz annál jobban szárítja a bőrünket és a hajunkat.

A kitágult pórusok alaposabban megtisztíthatók, de fürdés után nem húzódnak azonnal össze. Lefekvés előtt a nyugtató hatásai miatt javasolt. 

Fontos, hogy a szélsőséges módszereket csak a teljesen egészséges emberek alkalmazzák. Ha problémánk van az érrendszerünkkel, a vérnyomásunkkal vagy a szívünkkel ne kísérletezzünk felelőtlenül. 

Az igazság úgy tűnik, valahol a középútban rejlik. Így, hogy jobban ismerjük a pozitív és a negatív hatásait, tudatosabban használhatjuk ki azokat. A legtöbbek által bevált javaslat a reggeli meleg zuhany, hideg vizes zárással.

Ha még mindig a hideg víz ellen vagy, csak próbáld ki, hogy hajmosás után (számodra elviselhetően) hideg vízzel öblíted le a hajad. Annyira hatékony a módszer, hogy a bőrödön is ki akarod majd próbálni.

family-vacation

Aqua-Palace élmények

Vízi wellness élményektől a még hűvösebb őszi idő sem foszthatja meg Vendégeinket. Csobbanjon, csúszdázzon a szomszédos Aqua-Palace komplexumában, a belépőket kedvező csomagajánlatunk tartalmazza. 25.900 Ft / fő / éj Részletek >

wellness-szolgaltatasok

AURORA PIHENTETŐ NAPOK

Gyere és kóstold meg a magyar ízvlágot pénteken, majd merülj el az olasz ínyencségek mámorában szombaton. Nem fogsz csalódni! 16.049 Ft / fő / éj Részletek >

Hasonló cikkek

Kövess minket Facebookon