Különleges vagy Bevált? Milyen ételeket fogyasztunk nyaraláskor?

A nyaralás nem csak a gondtalan pihenés időszaka. Ilyenkor lehetőségünk van új dolgokat kipróbálni és új tapasztalatokkal gazdagodni és. Így van ez az étkezéssel is. A gasztronómiai kalandok fontos részei a vakációnak és hozzájárulnak az örömteli emlékeinkhez.

svédasztal

Miért fontos a finom étel?

Az ideális üdülés tervezésekor sokan nem fektetnek elegendő hangsúlyt az étkezés minőségére. Pedig az ételek nem csak konkrét emlékeket idéznek fel bennünk, újraélhetjük a pillanatokat teljes egységükben. Az akkori körülmények, a hangulatunk és az érzelmeink is felelevenednek. Miért is van ez így? Mert az ételek mind az öt érzékszervünkre hatnak.

A szakirodalom a „Proust jelenségnek” nevezi az ételek emlékébresztő képességét. Marcel Proust író Az eltűnt idő nyomában című regényének az egyik momentuma, amikor a főhős egy sütemény fogyasztásakor tapasztalja meg az akaratlan emlékezés ízét. Bár tudományosan az okokat még nem sikerült megfejteni, mindannyian átéltük már ezt. Amikor egy íz vagy illat szinte a semmiből felidéz egy emléket. Ezért is annyira fontos, hogy pihenésünkkor is különleges hangsúlyt fektessünk arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

A bevált ízek szerepe nyaraláskor

A vakáció első szakaszában többségében előnyben részesítjük a bevált ételeket. Ennek az is az oka, hogy a fent említett okból a komfortérzetünket is növeli. Sokak számára kötődik a nyár a mediterrán ízekhez, vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztásához.

Ők ilyenkor már a pihenés kezdetén az ilyen jellegű ételek fogyasztását helyezik az előtérbe, hiszen számukra ez adja meg a nyaralás hangulatát. Mások számára a biztonság és a gondtalanság érzetét a gyermekkori tapasztalatokhoz köthető ízek keresése alapozza meg. Bár többnyire nem tudatosan tesszük mindezt, mégis mindkét esetben ugyanaz történik. Segítünk az agyunknak átkapcsolni „pihenő módba”. Felelevenítünk egy olyan állapotot amit már átéltünk, mert ezt szeretnénk ismételten megélni.

svédasztal2

Az ételek hatása a hangulatunkra

Bizonyos ételek határozottan javítják a kedélyállapotunkat, erről ismert például az étcsokoládé is. Azonban az egészségtelen ételek hosszútávon megterhelik a szervezetünket és a szükséges vitaminok és ásványi anyagok hiánya is ronthatja a hangulatunkat.

A gyorsan bomló szénhidrátok is hangulatingadozásokat eredményezhetnek. Ezért mindenképpen fontos a kikapcsolódáskor is figyelni a vegyes táplálkozásra. Ha az úticélunk nem szolgál számunkra megfelelő konyhával, akkor se legyünk állandó vendégek a megszokott gyorséttermekben. Természetesen nem ez a diéta időszaka, de a változatosságra lehetőleg fordítsunk figyelmet.

Különleges ételek, különleges emlékek

Az utazás a legjobb alkalom egy kis kulináris kalandozásra. Megismerhetjük más népek kedvenc ételeit. Néha szokatlan párosításokkal találkozhatunk, néha felfedezhetjük a hasonlóságokat az ízvilágokban. Manapság már nem szükséges külföldre utaznunk ahhoz, hogy különleges ételeket fogyaszthassunk. A legtöbb hazai szálloda nagy hangsúlyt fektet arra, hogy gasztronómiai különlegességekkel is szolgáljanak a vendégeiknek a hagyományos ízek mellett.

A svédasztalos vacsorák a legjobb alkalmak, hogy szélesítsük ismereteinket a nemzetközi konyha terén. Itt lehetőségünk nyílik kisebb adagokban megízlelni a specialitásokat. Így nem feszélyez minket, ha számunkra nem megfelelő ételt választunk. Mégis lehetőséget adunk egy új, különleges emlék megszerzésére.

Az ételre eddig is gyakran tekintettünk örömforrásként. Azonban arra nem szoktunk gondolni, hogy milyen hosszútávú boldogságot okozhat számunkra a kedves emlékeink felidézésével. Ezért érdemes az újdonságokat nyaraláskor kipróbálni, mert egész életünkre gazdagabbá tehet minket.

family-vacation

Aqua-Palace élmények

Vízi wellness élményektől a még hűvösebb őszi idő sem foszthatja meg Vendégeinket. Csobbanjon, csúszdázzon a szomszédos Aqua-Palace komplexumában, a belépőket kedvező csomagajánlatunk tartalmazza. 25.900 Ft / fő / éj Részletek >

wellness-szolgaltatasok

AURORA PIHENTETŐ NAPOK

Gyere és kóstold meg a magyar ízvlágot pénteken, majd merülj el az olasz ínyencségek mámorában szombaton. Nem fogsz csalódni! 16.049 Ft / fő / éj Részletek >

Hasonló cikkek

Kövess minket Facebookon