Nyaralás gyerekkel mire figyeljünk

Gyerekkel nyaralni tényleg csodálatos dolog. Azonban, ha nem gondolunk előre pár lehetőségre könnyen lehet, hogy a tervezett pihenés végére csak fáradt szülők és nyűgös gyerekek térnek vissza. A családi nyaralás célja a gondtalan örömteli pihenés. Ezért van pár dolog, amit már a tervezéskor figyelembe kell vennünk. 

nyaralás gyerekkel

Úticél

Az úti cél kiválasztásakor mindenképp vegyük számba a család igényeit. Legyen mindenki számára legalább egy olyan program, amire készülhet. Persze szülőként a legtöbb mókát a kicsiknek igyekszünk biztosítani. De fontos, hogy mi is tudjunk pihenni és kikapcsolódni.

Ezért érdemes olyan helyet keresni, ahol több szórakozási lehetőség van a gyermekek számára. Térképezzük fel előre ezeket a lehetőségeket. Fürdők, kalandparkok, játszóházak, múzeumok? Mik találhatók a kiszemelt településen, ami a poronty számára érdekes lehet? Melyek azok a programok, amiken az egész család szívesen részt vesz? Szervezhetünk alkalmanként apás és anyás órákat is külön, ha az egyik szülő pihen közben egy kicsit az tényleg teljesen rendben van.

A lényeg, hogy a család minden tagját vonjuk bele a döntésbe. Ha végül egy közös délutáni szundítás miatt kimarad egy program, azt igazán nem bánja egy szülő sem. De igyekezzünk csak olyat előre megígérni a kisebbeknek, amit egy ilyen apróság nem akadályoz meg. A többi lehetőség legyen meglepetés, ha sor kerül rá.

nyaralás gyerekekkel

Szállás

A szálláshely kiválasztása kulcsfontosságú. Meg kell győződnünk arról, hogy a tervezett kikapcsolódási lehetőségek könnyen megközelíthetők legyenek. Fontos a gyermekbarát szálloda választása, így nem ütközhetünk olyan banális problémákba, mint az etetőszék hiánya.

Ezen felül az ilyen helyeken lehetőséget biztosítanak az ifjoncoknak a játékra akkor is, ha az időjárás miatt esetleg el kell térnünk a terveinktől. Egy játszószoba, vagy egy gyermekmedence nélkülözhetetlen lehet az ilyen napokon. De ne csak a csemete igényei legyenek a szempontok között. A megfelelő felszereltségű szoba mindenképpen alapvető.

A szülők gondolják át, mivel telne igazán jól az „én idő”. A wellness részlegben vagy a kültéri medencénél egy jó könyv társaságában? A választásnál legyenek fontosak az egyéni, felnőtt szempontok is.

A poggyász

Mielőtt elkezdünk pakolni célszerű összeírni, hogy mit szükséges vinnünk. Tájékozódjunk, hogy mivel rendelkezik a kiválasztott szálloda. Felesleges például vízforralót cipelni, ha tudnak biztosítani számunkra. Hány napra megyünk?

Milyen programokat tervezünk? Ha a strandolás mellett kirándulást is a listán van, akkor ugyanolyan fontos a zárt cipő, mint a strandpapucs. Ahogyan a víz mellett elengedhetetlen a naptej, az erdőben olyan hasznosak a rovarriasztók.

Gyerekkel utazva mindenképpen rakjunk össze egy kisebb elsősegélycsomagot, ebben a segítségünkre lehet a gyermekorvosunk is. Személyes tapasztalatom alapján csak a lázcsillapító és a kötszerek voltak rendszeres használatban, de készüljünk fel leégésre, hasmenésre, fül- vagy torokfájásra, vagy akár rovarcsípésre is. Indulás előtt ellenőrizzük a szálláshely közelében lévő orvosi ügyeletet, gyógyszertárat, drogériát. Ha már a tervezéskor számba vesszük a lehetséges problémákat, a legtöbbet el is tudjuk kerülni.

A megfelelő szálláshely választással kevesebb lesz a poggyászunk, hiszen nem kell még egy babakádat is bepréselni a csomagjaink közé. Nem lehet probléma a kevesebb ruha, ha van mosási szolgáltatás. Belföldi útnál alapvetően az sem lehet gond, ha valamit otthon felejtettünk, hiszen a helyszínen meg tudjuk vásárolni.  

nyaralás-gyerekkel

A játékok

A legfontosabb, ami reggel induláskor utoljára kerül a poggyászba: az alvós játék. Bármivel is szeret a gyerkőc szenderegni azt mindenképpen vinni kell. Kisebb-nagyobb labda is legyen nálunk.  De a többi játék annyira nem fontos. Minél több kerül a bőröndbe, annál több dologra kell figyelni. Keserves a sírás, ha elveszik egy kedvenc.

Érdemes ez alapján mérlegelni. Szinte minden szülő bosszankodott már azon, hogy a drága játék helyett az utódja valamilyen jelentéktelen dologgal kötötte le magát. A lehetőség most a felnőtteké: kötetlenül lehet játszani. Célba dobhatunk kavicsokkal is, rajzolhatunk közösen a homokba, gombfocizhatunk műanyag kupakkal… Azonban akinek komfortosabb, ha az ismert játékokat veti be az sem baj. De mindenképp mérlegeljünk mennyire van okvetlenül szükség.

Nem kell minden esetben ragaszkodni az elképzeléseinkhez. Az a fontos, hogy érezzük magunkat jól. A nyaralás a család minden tagjának a kikapcsolódás és a pihenés ideje.

Nem szükséges agyonzsúfolni a napokat, igyekezzünk mindent kerülni, ami feszültséggel jár a számunkra. Ez az idő nem csak a feltöltődésünket szolgálja, hanem a gyermekeink is meghatározó emlékeket gyűjtenek. Ezért olyan fontos a nyaralás során a nyugalmunk, így sok boldog pillanattal gazdagodunk mindannyian.  

family-vacation

Aqua-Palace élmények

Vízi wellness élményektől a még hűvösebb őszi idő sem foszthatja meg Vendégeinket. Csobbanjon, csúszdázzon a szomszédos Aqua-Palace komplexumában, a belépőket kedvező csomagajánlatunk tartalmazza. 25.900 Ft / fő / éj Részletek >

wellness-szolgaltatasok

AURORA PIHENTETŐ NAPOK

Gyere és kóstold meg a magyar ízvlágot pénteken, majd merülj el az olasz ínyencségek mámorában szombaton. Nem fogsz csalódni! 16.049 Ft / fő / éj Részletek >

Hasonló cikkek

Kövess minket Facebookon