Segítség – megfagyok!

Lassan egy hónapja, hogy a kalendáriumi ősz beköszöntött kishazánkba. Persze nem is érhetett ez senkit váratlanul, mondhatni már vártuk a nagy hőség után. Igen ám, de aztán egyik reggel olyan hideg lett, hogy legszívesebben már az ajtóból visszafordultunk volna.

Kinek ne jutott már eszébe az ébresztőóra hallatán, hogy aznap tényleg beteget jelentsen, és pihe-puha takarója ölelésében töltse az egész napot. Ha egyszer készítenének egy statisztikát a „kamu-betegszabadságok” leggyakoribb előfordulásáról, biztosak lehettek benne, hogy az őszi időszak nyerne.

A hirtelen jött hideg önmagában azonban sajnos tényleg nem ment fel senkit az alól, hogy reggelente el kelljen hagynia kellemesre fűtött ágyát. De akkor mit tehetünk, ha már most így fázunk? Mi van a réteges öltözet, forró tea, szőrös pléd és szerelmes ölelés után? Számunkra egyértelműen a szauna! 

Az finn szauna a bevállalósabbakak kedvence
Az finn szauna a bevállalósabbakak kedvence

A szauna eredete nagyjából kétezer évre és az északi néphez vezethető vissza, ahol nagyon érdekes funkciókat is betöltött az eredetileg fürdésre kialakított helyiség. Szárítottak például benne húst, gyógyítottak betegeket és gyakran itt vezették le a szüléseket is.

Mára azonban megtalálta végleges funkcióját, mely nem csupán egészségünk megőrzése, de szellemi feltöltődésünknek is biztos módja. Szerencsére az évek során nem csak a hússzárítást száműzték a helységekből, de új fűtéstechnológiákat is felfedeztek, ezáltal pedig sok modernebb szauna típust is kaptunk a hagyományos finn mellé. Ezeknek a többsége ma már szinte alapfelszereltségnek számít egy wellness szállodában vagy fürdőben. Az Atlantis wellness részlegén például négy szauna típusból is tudsz választani kedvedre valót.

Az finn szauna a bevállalósabbak és a megrögzött fagyoskodók közkedvelt izzasztó szigete, az itteni hőmérséklet 90-95 °C. Az infrakabinok kellemesebb (60-65°C), de annál hatékonyabb sugarait gyakrabban használják a hölgyek és fogyni vágyók. A fényterápiával ötvözött bio-szauna, ahol a hőmérséklet már csak 45-50°C, kifejezetten azoknak ajánlott, akik nem szeretik a finn szauna forróságát, szív- és érrendszerüket nem tennék ki megterhelésnek, vagy csak nem annyira izzadni, mint relaxálni vágynak. A gőzkabin (45-50°C) trópusi klímája szintén kellemesen méregtelenít, serkenti a vérkeringést és oldja a légutak nyálkahártyájának hurutját.

Röviden tehát: legyen szó finn-, infra- vagy bio-szaunáról, gőzfürdőről, tepidáriumról vagy hamamról – egytől egyig csodálatos hatással rendelkeznek.  Ha pedig beköszönt a csípős őszi idő, egy jó szaunázásnál nincs is jobb módja annak, hogy kívül belül felmelegedjünk. Na jó, azért az a szerelmes ölelés sem olyan rossz 🙂

family-vacation

Aqua-Palace élmények

Vízi wellness élményektől a még hűvösebb őszi idő sem foszthatja meg Vendégeinket. Csobbanjon, csúszdázzon a szomszédos Aqua-Palace komplexumában, a belépőket kedvező csomagajánlatunk tartalmazza. 25.900 Ft / fő / éj Részletek >

wellness-szolgaltatasok

AURORA PIHENTETŐ NAPOK

Gyere és kóstold meg a magyar ízvlágot pénteken, majd merülj el az olasz ínyencségek mámorában szombaton. Nem fogsz csalódni! 16.049 Ft / fő / éj Részletek >

Hasonló cikkek

Kövess minket Facebookon