Szaunaetikett

A szaunázásnak van néhány olyan szabálya, amit érdemes és fontos is betartanunk. Ha nem tesszük, vagy nem ismerjük őket, előfordulhat, hogy akaratlanul is illetlenül viselkedünk. De melyek ezek a szabályok? Mire figyeljünk oda a szaunázáskor? Összegyűjtöttük.

szaunaetikett

Mi a szaunaetikett?

Ahogy egy étteremben vannak írott és íratlan szabályok, úgy egy szaunában is. Ha nem ismered ezeket akkor a szauna élményed ijesztő és összezavaró is lehet, hiszen nem tudod, mi számít megfelelő és mi helytelen viselkedésnek. A „meztelen” közös szaunázáskor pedig ez a bizonytalanság a sokszorosára nőhet. 

Összegyűjtöttük mire figyelj oda!

Így menj be

Alapszabály, hogy a szauna előtt mindenképpen zuhanyozz le: te sem szeretnéd, hogy valaki enélkül üljön melléd a gőzbe. Szükséged lesz egy törölközőre, illik majd arra leülni. 

Amikor belépsz a szaunába,  azonnal csukd be magad után az ajtót és mérd fel a helyzetet. Ha túl sokan vannak érdemes néhány pár percet várni, elkerülheted a kínos zsúfoltságot, az „összeért valamink” helyzeteket.

Ha van hely (az újonnan érkezőnek illik biztosítani) akkor máris szaunázhatsz. 

Íme, ezt érdemes viselned

Nem kötelező, de érdemes elkerülni a fürdőruhát,  az ugyanis az anyagába zárja a hőt és a nedvességet, ráadásul a festékanyagai a pórusaidba is jutnak.  Az ideális az lenne, ha ékszerek nélkül mennél szaunázni. Persze mindenki megérti, ha nem akarod a jegygyűrűdet és a fülbevalódat levenni, de akkor fel kell készülnöd arra, hogy forróak lesznek. 

A szaunaetikett egyik szabálya, hogy a papucsodat mindenképpen hagyd kint. Lehet, hogy a felső részre ülsz, ekkor a lábad az alattad lévő padon lesz: a papucs nem higiénikus ráadásul ki is oldhat a meleg belőle olyat, ami nem tesz jót. 

szaunaetikett

Íme a viselkedési szabályok

Ha megfogadtad az összes ajánlásunkat, akkor lezuhanyozva (erős illatoktól, parfümtől mentesen), egy törölközőn ülve ékszerek, papucs nélkül, meztelen/fürdőruhában (de magad egy törölközővel eltakarva)  élvezheted a gőzfürdőt. 

Más is ezt tenné.

Éppen ezért, ha látsz valakit, aki érdekes nyújtásokat végez, vagy aki láthatóan valamilyen rutinban van, ne szakítsd félbe azzal, hogy megkérdezed, mit csinál. Az ilyen környezetben mindenki relaxál. Nem tilos beszélgetni és beszélgetést kezdeményezni sem, de figyelj oda a „határokra” és a fogadókészségre. (És legyél halk, mert mások relaxálnának)

Fontos, hogy ne legyél illetlen vagy feltűnő. Nem illik kifejezetten mutogatni magad vagy olyan pózt felvenni, ami kihívó. Természetes, hogy nem illik enni és inni sem, ahogy az sem jó ötlet, ha újságot, könyvet viszel magaddal.

Érdemes ismerni a tested fizikai határait is: megpróbálhatod bebizonyítani, hogy mennyire kemény vagy és milyen jó formában, megpróbálhatod túlszárnyalod a barátaidat vagy a többieket, de ha ez a célod, akkor nem tudsz pihenni, és ami még rosszabb, nem is biztonságos.

Szaunaetikett a szaunázás után

Ha végeztél zuhanyozz le, ez fontos, megizzadtál. Fokozottan igaz ez akkor, ha a merülőmedencét vagy más medencét akarsz használni. Ha betartod a fenti szaunaetikettet, akkor biztosan nem hibázol.

family-vacation

Aqua-Palace élmények

Vízi wellness élményektől a még hűvösebb őszi idő sem foszthatja meg Vendégeinket. Csobbanjon, csúszdázzon a szomszédos Aqua-Palace komplexumában, a belépőket kedvező csomagajánlatunk tartalmazza. 25.900 Ft / fő / éj Részletek >

wellness-szolgaltatasok

AURORA PIHENTETŐ NAPOK

Gyere és kóstold meg a magyar ízvlágot pénteken, majd merülj el az olasz ínyencségek mámorában szombaton. Nem fogsz csalódni! 16.049 Ft / fő / éj Részletek >

Hasonló cikkek

Kövess minket Facebookon